Uleiuri auto potrivite pentru motorul masinii tale

Uleiuri auto potrivite pentru motorul masinii taleMotoarele termice ale automobilelor au la baza un sistem de ungere cu ulei, iar acest sistem foloseste uleiuri auto care indeplinesc mai multe functii printre care se numara fara doar si poate ungerea sau lubrifierea – cu rol de a reduce frecarea dintre piesele ce se afla in miscare -, agent de forta – pentru actionarile hidraulice -, imbunatatesc etanseitatea, au rol de protectie chiar si impotriva coroziunii chimice, rol de curatare a pieselor pe care chiar daca nu-ti doresti se depun reziduuri si rol de racire a diferitelor piese cu care uleiurile intra in contact – in special rol de racire a pistonului.

Care sunt caracteristicile fizico-chimice ale unor uleiuri auto de calitate?

 

Uleiuri auto de calitate au anumite proprietati fizico-chimice care depind in mare parte de tipul uleiului – elemente de sinteza cu petrol -, de tipul si de natura aditivilor folositi pentru realizarea uleiurilor, dar si de tehnologia de fabricare.

Astfel printre cele mai importante caracteristici uleiuri auto se numara:

1. Onctuozitatea. Uleiuri auto adera la suprafetele metalice, formeaza pelicule rezistente care impiedica uzura pieselor si gripajul, dar si frecarile uscate. Pentru un motor cu ardere interna se folosesc uleiurile minerale carora li se adauga adesea aditivi speciali;

2. Vascozitatea. Aceasta nu permite uleiului sa curga, de nivelul vascozitatii unui ulei depinde si capacitatea de ungere a diferitelor piese. Vascozitatea asigura uleiului accesul rapid la piesele aflate in miscare evitandu-se astfel uzarea acestora;

3. Temperatura. Cu cat temperatura este mai mare cu atat vascozitatea uleiurilor auto scade si acestea curg mai usor. In schimb, la temperaturi foarte scazute proprietatea de curgere se pierde. Punctul de congelare al unui ulei de motor este acea temperatura in care uleiul nu mai curge si se apropie de starea solida. In unele cazuri acest punct de congelare este de -30 de grade Celsius. Variatia dintre vascozitate si temperatura in cazul unui ulei de motor trebuie sa fie cat mai mica pentru a asigura formarea peliculei optime, cat si etansarea mecanismului.

Ai grija la degradare uleiuri auto!

 

Uleiuri auto trebuie sa prezinte stabilitate la oxidare, uleiul pastrandu-si caracteristicile nemodificate pe tot timpul utilizarii Uleiuri auto potrivite pentru motorul masinii tale1sale sau depozitarii. Daca uleiurile minerale de motor se oxideaza rezulta compusi oxidati sau produse de tipul rasinilor, nocive pentru motorul masinii tale. Aceste rasini formeaza depuneri dure pe suprafetele pistoanelor si a segmentilor, depuneri care duc la pierderea etanseitatii, favorizeaza formarea malului si micsoreaza conductibilitatea termica.

Temperatura este cea care influenteaza negativ procesul de oxidare a uleiurilor de motor. Cu cat temperatura este mai mare cu atat oxidarea se realizeaza si ea mai pronuntat. In urma procesului de oxidare rezulta acizi care au un efect coroziv. Daca folosesti motorul la turatii mari in acest caz se accelereaza si oxidarea uleiurilor auto.

Degradarea uleiurilor se face si prin contaminare cu alte substante precum combustibil sau apa. Prin contaminarea cu combustibil ii scade vascozitatea uleiului si, in plus, acesta se poate aprinde. Prin contaminarea cu apa se realizeaza emulsionarea uleiului si se reduce capacitatea de lubrifiere, reducandu-se drastic si capacitatea de ungere.

Daca vrei sa te bucuri de calitate, alege uleiuri auto de la Auto Nela. Ai nevoie de informatii suplimentare despre magazinul si produsele Auto Nela? Pentru detalii si comenzi, suna la numarul 0721-871.428.

Articol oferit de zoom-biz.ro.