Lagarul disc bine ales, primul pas de a obtine productia agricola pe care o vrei

lagar disc

Fie ca vorbim de semanatul graului sau a florii-soarelui, fie ca ne referim la recoltatul oricarei culturi in toamna, alegerea unor masini agricole eficiente devine de multe ori o provocare. Dupa cum bine stim, orice sistem este alcatuit dintr-o serie de componente interdependente, mai multe rotite care nu de putine ori se strica si necesita inlocuirea. Una dintre cele mai importante este lagarul disc, o piesa esentiala a oricarui utilaj agricol. Asa cum calitatea unui stilou este data de calitatea penitei, tot asa si valoarea si puterea unei masini folosite in eficientizarea proceselor agricole depind de lagarul disc pe care il contine. De ce?

Importanta lagarului disc in procesele agricole

Lagarul disc cu rulment oscilant sau fix este o piesa detasabila pentru utilajele agricole si industriale care asigura functionarea optima a acestora. Orice agricultor care isi propune sa obtina o cultura bogata stie ca toate investitiile in domeniu trebuie canalizate inspre calitatea utilajelor. Masinarii care odata cu fiecare proces (semanat, prasit, recoltat) se rodeaza si necesita o revizie tehnica. De altfel, frecvent mecanicii auto trag un semnal de alarma in ceea ce priveste calitatea pieselor. Abdicarea de la acest principiu pericliteaza grav rezultatul final. In acest context, alegerea lagarului disc  trebuie facuta cu responsabilitate, iar Almanauto va vine in ajutor.

Cate tipuri de lagaruri disc exista

Lagarul disc intra mai ales in alcatuirea grapelor si a tractoarelor destinate prelucrarii miristelor si, in principal, a solului germinativ. Ceea ce diferentiaza un lagar disc de calitate de unul oarecare este rezistenta mare la uzura. Daca unele lagaruri  contin  discuri  canelate din oteluri cu bor, dispuse pe doua sau trei randuri, care permit utilajului agricol marintirea si nivelarea pamantului, cat si taierea si inglobarea resturilor de iarba, altele sunt simple. Cele din urma nu au santuri ornamentale, dar eficienta lor nu este cu mult mai mica decat a celor din prima categorie. Pe langa lagarurile disc, mai exista si discurile independente, asigurate prin elemente de caucic, cu ajutorul carora socurile sunt atenuate. O alta categorie mai este reprezentata si de lagarele grebla cu dispozitiv de tip curea, piese din plastic menite sa tina tijele si bratele utilajelor de strans fanul. In orice caz, si in cazul unora, si in cazul celorlate, esentiala este protectia impotriva uzurii din cauza contactului cu solul. Cum se realizeaza acest lucru? Prin placute de uzura, montate in apropierea discurilor, minipiese care pot fi inlocuite usor, la preturi nesemnificative.

Agricultura secolului al XXI-lea, incotro?

Poate suna a truism, dar, indubitabil, agricultura este poate cea mai importanta ramura a economiei nationale. Ca in orice domeniu, o munca de calitate care are drept scop obtinerea beneficiilor nu poate fi exercitata in lipsa unei tehnologii moderne, cu ajutorul unor utilaje agricole de calitate. In ultimii ani, odata cu asimilarea Romaniei de catre Uniunea Europeana, se pune tot mai mult accent pe agricultura ecologica sau organica. Trecerea de la agricultura conventionala la cea “biologica” se realizeaza tot prin valorificarea unor resurse tehnologice. In acest context, poate un termen ca “lagar disc” pare insignifiant la prima vedere, insa nu trebuie omis faptul ca orice particica intregeste un tot, un sistem care asigura obtinerea rezultatelor dorite.