Despre anvelope turisme pentru iarna

bela-300x196

Deja in anumite regiuni din tara, ninsorile si stratul de zapada au inceput sa creeze reale probleme tuturor soferilor, fie ei pregatiti sau nu pentru sezonul rece. Bela auto va ofera o gama larga de anvelope turisme atat de tipul 4sezoane cat si speciale pentru iarna. Anvelopele de iarna prezinta o serie de caracteristici special gandite pentru a oferi o aderenta mai buna atat la rulaj, cat si la franare, indiferent daca pe suprafata de rulaj este zapada sau gheata.

Partea de rulare a unor anvelope turisme

Cea mai importanta caracteristica vizibila a unor anvelope turisme este adancimea caii rulante, mai exact adancimea striatiilor de pe suprafata cauciucului ce intra in contact cu asfaltul. In general, regula de baza spune ca distanta de franare este mai mica cu cat adancimea striatiilor este mai mare. Asadar, mai ales in conditii de iarna este bine sa aveti masina dotata cu un set de anvelope turisme cu o adancime cat mai mare. Astfel veti putea opri in conditii de siguranta masina chiar daca asfaltul este acoperit cu un strat de zapada sau polei.

Tot legat de striatii, acestea mai au un rol esential in siguranta la franare si mai ales in timpul rulajului. Acestea au rolul de a canaliza apa prezenta pe suprafata asfaltului in lateralul rotilor evitand efectul de acva-planaj. Acest lucru se intampla in momentul in care intre suprafata unor anvelope turisme si cea a asfaltului se formeaza o pelicula de apa sau lichid. In cazul acestei situatii soferul autoturismului poate pierde controlul masinii ducand in mod direct chiar si la accidente. Asadar, striatiile elimina foarte mult din riscul de acva-planaj.

Inafara de elementele de siguranta pe care striatiile unor anvelope turisme le au, acestea influenteaza si consumul de carburant al autoturismului, cu cat este mai buna aderenta, cu atat mai buna este si tractiunea si deci mai mic consumul.

Identificarea unor anvelope turisme pentru iarna

Dupa cum se cunoaste deja, toate tipurile de anvelope turisme au mai multe marcaje si simboluri pe partea exterioara a acestora.  Pe langa caracteristicile standard, ce privesc circumferinta, tipul de cauciuc si alte marcaje, cauciucurile de iarna au si simbolul caracteristic prin care aceasta proprietate este definit. La majoritatea marcilor de anvelope turisme pentru iarna este folosit simbolul unui fulg de nea, dar acest lucru poate diferi in functie de producator.

Ca si sfaturi legate de anvelope turisme atat pentru iarna cat si de vara va putem spune ca este foarte bine sa verificati starea cauciucurilor. Astfel, odata la doua saptamani este bine sa verificati presiunea, dar si starea anvelopelor pentru a evita din timp problemele. De asemenea, in cazul deplasarilor mai lungi, chiar daca in zona de unde plecati nu exista zapada, este bine totusi sa aveti in portbagaj lanturile antiderapante precum si paturi groase dar si apa si eventual alimente, mai ales in conditiile in care stiti ca pe drum exista riscul de a ramane blocati din cauza zapezii. Pentru mai multe detalii, va asteptam pe siteul nostru, www.belaauto.ro, locul unde veti putea gasi o gama completa de anvelope turisme dar si de piese auto.